Czym Biblia jest dla Ciebie?

Czym Biblia jest dla Ciebie?

Postprzez sdms » Śr wrz 16, 2009 11:56 pm

No właśnie. Kto się odważy na odpowiedź? :)
sdms

Re: Czym Biblia jest dla Ciebie?

Postprzez Ula » Cz wrz 17, 2009 9:07 am

Biblia to życie, ponieważ zawiera żywe i prawdziwe Słowo bez kłamstw i oszczerstw.
Ula

Postprzez ewrys » Cz wrz 17, 2009 11:07 am

Widzę że wpadłem do domu.:)
Biblia to księga ponadczasowa. Jest już w 2300 językach. Po wynalezieniu czcionki jako pierwsza została wydrukowana Biblia.
Jest natchniona przez Boga
2 Tym. 3:16
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,
(BW)
Choc werset ten nie może tak naprawdę dowodzi natchnienia całego pisma świętego gdzyż w tym czasie Paweł myślał tylko o ST. Niemniej jednak nauka, która zawartajest w biblii prowadzi prosto do Boga.
Biblię spisywano ponad 1600 lat. Za czasów Izajasza nikt nie wiedział o kulistości ziemi. Skąd więc wiedział o tym Izajasz prorokując pisał:
Izaj. 40:22
22. Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny.
(BW)

W księdze Hioba
Job. 26:7
7. Rozpościera północ nad pustką, a ziemię zawiesza nad nicością.
(BW)

Oczywiście to nie podręcznik naukowy, ale porusz kwestie związane z nauką.
Rady z bibli są mądre i praktyczne np kazanie na górze to istne acydzieło nauczania.
Wspomnę jeszcze o wiarygodności którą potwierdzają proroctwa już spełnione.
Klęska Bablilonu, Upadek Tyru, Proroctwo Jezusa dotyczace Jerozolimy i wiele innych.
Biblia to dla mnie księgo od Boga która zasługuje na to by ją czytac, studiowac i cenic.
Ciekawe w bibli jest to że czym częściej ją czytamy Bóg objawia nam coraz więcej prawdy i to ona się nam otwiera, prowadzi za rękę, pomaga wzrastac i stawac się świętym.
scio cui credidi -ewrys - www.chrzescijanie-braciapolscy.pl
ewrys

Postprzez Juventino7 » Pt paź 02, 2009 9:41 am

Jest świadectwem o Jezusie, źródłem wiary, tam jest cała prawda, jest też "Przepisem na życie"
Juventino7

Postprzez beatrice » Wt lis 03, 2009 8:15 pm

Jesli zaczety zostal watek o Bibli , to moze dalej podyskutujemy na temat Bibli , np, Czym Biblia rozni sie od innych ksiazek. Jak pomaga w rozwiazywaniu problemow osobistych. dlaczego mozemy wierzyc ,ze proroctwa biblijne sie spelnia
beatrice

Postprzez Makarios » Śr lis 04, 2009 4:44 pm

beatrice napisał(a):Czym Biblia rozni sie od innych ksiazek
Jedyna Księga, zawierająca wypowiedzi Boże.
Makarios

Postprzez ital andriu » Śr lip 14, 2010 10:03 am

osobiscie wierze w slowo boze, aczkolwiek (po 11letnim studium osobistym) twierzde ze czasami mniej rozumie niz wczesniej....

dlaczego??

po pierwsze moja wiara opiera sie na osobistym kontakcie z Bogiem (w sensie modlitwy oczywyscie, nie spotykamy sie na kawe ;) ), na poczatku wierzylem w zasadzie we wszystko co bylo napisane, a dzisaj widze w pismie natchione slowo Boze ktore prowadzi do wiary, ale nie moge zawsze byc pewnym czy w tej ksiedze nie ma bledow, zastanawialem sie nad dwoma rodowodami Jezusa ktore sie nawzajem zaprzeczaja, moja wiare to nie zniszczylo, aczkolwiek podchodze do wszystkiego z przymrozeniem oka, listy pawla itd. zostaly napisane do zborow dawno temu jak istnialo przesladowanie chrzescjan, sytuacja byla wtedy inna, i czesto rady sa juz nieaktualne wedlug mnie, dotyczyly dawnych czasow, jak np pokarm ofiarowany balwanom itd.
wedlug mnie trzeba z tej ksiegi wyciagac najwazniejsze sedna, jak sie zachowac itd. w czasie dzisejszym bo przeciesz najwazniejsze przykazanie o milosci nadal jest aktualne no nie?? a milosci w dzisejszycz czasach brak jak niewiem co, nawet w kosciolach i ugrupowaniach, ... a wierzcie mi nie latwo to jest, przy najmiej dla mnie, a bez milosci to brata nie ma milosci do Boga, te sprawy sa nie rozerwalne (wybaczcie ze nie podaje przykladow z pisma, siedze w kawiarence bez pisma swojego, a w domu nie mam internetu, ze wzgledu na ewentualne pokusy, pozdrawiam wszystkich)
ital andriu

Postprzez cedr » Śr lip 14, 2010 4:59 pm

Trudno Cię skapować , gdy piszesz o wątpliwościach w Słowie Bożym . Jeżeli chcielibyśmy brać treści – przekazy zawarte w Biblii , na rozum ludzki , to już nie byłaby potrzebna wiara .
Do trudnych rzeczy w Biblii można zaliczyć np: pływającą siekierę , gdy osioł przemówił ludzkim głosem .
Lecz są to cuda i nie można z tym dyskutować .
Robotą diabła jest zasiewanie wątpliwości . Już w Edenie szatan powiedział , „.. Żadnym sposobem śmiercią nie pomrzecie; ...” [ I Mojż. 3,4 BG]
Jest to stała taktyka diabelska , dzisiaj stosuje on tę metodę , argumentując osiągnięciami nauki .
Stale toczy się walka , celem jest zasianie niepewności i zwątpienia w Boże Słowo . Podważenie wiarygodności Biblii
.
Może kwestia wiarygodności Biblii , leży w ludzkich sercach ?
Co robimy-robisz w wolnym czasie ?
Psalmista Dawid mówi , że błogosławiony mąż , który rozważa prawo Boże dniem i nocą .
W ten sposób wyrażamy naszą miłość do Stwórcy .
Jeżeli żyjemy z kimś bardzo blisko (w moim przypadku jest to żona) , to zwyczajnie , wierzymy tej osobie .
Tak blisko żyję – wciąż dążę do tego , z Jezusem , dlatego też , nie mam dylematów , o których wspomniałeś .

Można mieć uporządkowane zrozumienie doktryn , ale cóż z tego , jeśli nie kochamy Słowa Bożego .
Trzymajmy się mocno wyznania „..trzymajmy się mocno wyznania. ...” [ Heb. 4,14 BW] i tym samym nieomylności Biblii.
Wówczas odzwierciedlimy modlitwę Jezusa , „...Poświęć ich w prawdzie twojej; słowo twoje jest prawdą....” [ Jan 17,17 BW]
A DUCH I OBLUBIENICA MÓWIĄ :PRZYJDŹ !
cedr

Powrót do Dyskusje o Biblii