dekalog

dekalog

Postprzez ewrys » So lip 04, 2009 1:17 pm

Dla mnie najwspanialszy jest dekalog.
Odczytanie jego jest proste lecz gdy otwiera się przed człowiekiem treśc- sens zawarta w nim jest niesamowite.
Jeszcze trudniej zachowa go - przestrzega.
scio cui credidi -ewrys - www.chrzescijanie-braciapolscy.pl
ewrys

Re: dekalog

Postprzez Beniamin » Pt lip 24, 2009 8:02 am

Zauważ jednak,że Jezus ukazał jak należy rozumieć Dekalog.

Cała wykładnia znajduje się w tzw."Kazaniu na Górze".
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła."1Tes 5:22;
Beniamin

Postprzez Isola » Śr sie 05, 2009 11:51 am

Dekalog również bardzo przydaje się do przygotowania do spowiedzi. Jest wtedy bardzo pomocny..
Isola

Postprzez ewrys » Śr sie 05, 2009 2:21 pm

Beniamin napisał(a):Zauważ jednak,że Jezus ukazał jak należy rozumieć Dekalog.

Cała wykładnia znajduje się w tzw."Kazaniu na Górze".

Żydzi nie znali słowa - formy dekalog tylko zakon, a zakon to ogólnie prawo Mojrzesza i dekalog razem wzięte. Nikt nie wyodrębniał dekalogu od prawa całego i to jest dla mnie dziwne. Może ktoś mnie poprawi.

Kazanie na górze:
17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.

Tego chyba nie trzeba konentowac. Rozumiemy przez to że całe prawo jest niezmienne.
Następnie Jezus opisuje wybrane przykazania zakonu i opisuje jak należy je przestrzegac.
Ciekawe dlaczego Jezus nie wspomina o drugim - biblijnym. Pewnie dlatego że żydzi tego przykazania przestrzegali najbardziej. Za to innym razem wspomniał o pwóch przykazaniach na których opiera się całe prawo.

Złota zasada postępowania4

12 Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy.
scio cui credidi -ewrys - www.chrzescijanie-braciapolscy.pl
ewrys

Postprzez Beniamin » Cz sie 06, 2009 8:47 am

Pewnie chodzi o to,że żydzi po pewnym czasie zaczęli wypaczać Prawo a Jezus chciał powrócić do pierwotnego rozumienia tego Prawa.
On właśnie w "Kazaniu na Górze" dokładnie wyjaśnia jak należy rozumieć przestrzeganie Prawa.
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła."1Tes 5:22;
Beniamin

Postprzez joannag » N gru 06, 2009 12:26 am

Jezus mówiąc słowo prawo miał na mysli nie tylko dekalog ale całe prawo Mojżeszowe.W kazaniu na górze wymieniał nie tylko dekalogu ,ale z innych miejsc tego prawa.A za największe przykazanie nie uznał żadnego prawa dekalogu ,tylko wymienił z księgi Powtórzonego Prawa 6;4-5 słynne słowa ,że Jahwe nasz Bóg to jeden Jahwe ,a ty masz miłować swego Boga z całego serca ......
joannag

Postprzez epegeiro » Pn lut 15, 2010 7:20 pm

Całe Prawo czyli 613 przykazań??
epegeiro

Postprzez biedronka » Wt lut 16, 2010 10:47 am

ewrys napisał(a):Dla mnie najwspanialszy jest dekalog.
Odczytanie jego jest proste lecz gdy otwiera się przed człowiekiem treśc- sens zawarta w nim jest niesamowite.
Jeszcze trudniej zachowa go - przestrzega.

Jakiś czas temu miałam okazję słuchać na temat dekalogu. To, co utkwiło mi w pamięci i było w pewien sposób nowe, to stwierdzenie, że w Chrystusie wszystkie "nie będziesz" i "będziesz" dekalogu przestają być zakazem/nakazem, a stają się obietnicą. Obietnicą życia wg Bożych praw, życia płynącego z wyrycia tych praw w naszym sercu.
<><
Niech Ci błogosławi Pan i niechaj Cię strzeże! Niech rozjaśni oblicze swe nad Tobą i niech miłościw Ci będzie!
biedronka

Postprzez cedr » Wt maja 11, 2010 10:03 am

Dla mnie także DEKALOG jest czymś wspaniałym .
Bo jak wyglądałoby życie na ziemi bez BOŻYCH NORM ?

Sednem i celem nadania praw -norm prawnych jest pojednanie człowieka z Bogiem .Człowiek z Bogiem musi się pojednać .Gdyż zerwanie relacji nastąpiło ze strony człowieka . Ażeby to pojednanie było możliwe Bóg stał się człowiekiem .
Jest to jedyny przypadek żeby ktoś wyższy zniżył się do kogoś niższego , a nawet do swego oprawcy .
Jezus przyjął postać sługi .Dał nam przykład , że będąc człowiekiem , można wypełnić DEKALOG .
Nasza wola decyduje , czy skorzystamy z tego pojednania , które jest TYLKO w JEZUSIE CHRYSTUSIE . .
Jezus przyszedł ażeby stawić nas niepokalanych przed Boga .
Jezus stawia nas przed swoim Ojcem jako nienagannych .

I was, którzy niegdyś byliście mu obcymi i wrogo usposobionymi, a uczynki wasze złe były,teraz pojednał w jego ziemskim ciele przez śmierć, aby was stawić przed obliczem swoim jako świętych i niepokalanych, i nienagannych,
jeśli tylko wytrwacie w wierze, ugruntowani i stali, i nie zachwiejecie się w nadziei, opartej na ewangelii, którą usłyszeliście, która jest zwiastowana wszelkiemu stworzeniu pod niebem, a której ja, Paweł, zostałem sługą.
[KOL. 1,21-23 BW]
Jesteśmy stronniczy w stosowaniu Bożego prawa .Robimy to , co nam pasuje , co lubimy , co nam się należy , bo jesteśmy w takim wieku ...etc.
Bóg oczkuje od nas wdzięczności za Jego miłość . Bo kiedy byliśmy jeszcze grzesznikami , Bóg umiłował nas przez posłanie Syna swego [ Rzymian 5,6 ] „we właściwym czasie umarł za bezbożnych.”
. Grzechem jest mówienie „W czym okazałeś nam miłość?” [ Malachiasza 1,2 ]
„to gdzież jest bojaźń przede mną? „ [ Malachiasza 1,6
A DUCH I OBLUBIENICA MÓWIĄ :PRZYJDŹ !
cedr

Powrót do Wersety