Beniamin napisał(a):Zauważ jednak,że Jezus ukazał jak należy rozumieć Dekalog.
Cała wykładnia znajduje się w tzw."Kazaniu na Górze".
Żydzi nie znali słowa - formy dekalog tylko zakon, a zakon to ogólnie prawo Mojrzesza i dekalog razem wzięte. Nikt nie wyodrębniał dekalogu od prawa całego i to jest dla mnie dziwne. Może ktoś mnie poprawi.
Kazanie na górze:
17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.
Tego chyba nie trzeba konentowac. Rozumiemy przez to że całe prawo jest niezmienne.
Następnie Jezus opisuje wybrane przykazania zakonu i opisuje jak należy je przestrzegac.
Ciekawe dlaczego Jezus nie wspomina o drugim - biblijnym. Pewnie dlatego że żydzi tego przykazania przestrzegali najbardziej. Za to innym razem wspomniał o pwóch przykazaniach na których opiera się całe prawo.
Złota zasada postępowania4
12 Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy.